Informatie - ...waar vind ik..?

exterieur-grote-kerk-na-restauratieHoorden we in 1863 nog enkel loftuitingen op de toenmalige restauratie, honderd jaar later dacht men hier toch echt iets anders over!

Toen keek men namelijk met heel andere ogen naar een dergelijke 'restauratie', die in wezen een radicale modernisering was; en betreurde men dat het authentieke karakter van dit middeleeuwse Godshuis helemaal verloren was gegaan. Daarom werd de Grote Kerk in 1957-1960 opnieuw gerestaureerd, waarbij de ingrepen van de vorige restauratie grotendeels ongedaan werden gemaakt. Deze restauratie stond onder leiding van T. Hoogevest uit Amersfoort.

Het exterieur van de Grote Kerk, zoals het is na de restauratie van 1957-1960

Bij deze restauratie werden ook een drietal zaken toegevoegd:

• het traptorentje naar de syter werd gereconstrueerd
  • de toren kreeg een gemetselde balustrede
  • aan de noordzijde werd een portaal gereconstrueerd

kansel-vrijstaandDaarnaast werd de neogotische kansel verkocht aan de gemeente van Tienhoven (Utr.) en vervangen door de huidige eikenhouten, zeshoekige, preekstoel uit 1665.