okt
06

Avondgebed volgens de liturgie van de traditionele Engelse Evensong met composities van Hieronimus Parabosco, Charles Villiers Stanford en Sergej Rachmaninov.

Voorganger: Ds. Ben Heijting
Cantorij o.l.v. Janko Fraanje
Organist: Arie Woudenberg

kunstvesper-062014
Gebroeders Van Eyck, Het Lam Gods (detail)

De vesper is een van de zogenaamde ‘getijden’. Getijden zijn gebedsbijeenkomsten op vaste momenten van de dag: morgen, middag, avond (de vesper of het avondgebed) en nacht. In kloosters bidt men de getijden. De belangrijkste onderdelen van een getijde zijn: biddend zingen van de psalmen, zingen van hymnen, schriftlezingen, stilte, gebeden.
Wij hebben gekozen voor de specifieke vorm van de Engelse Evensong en voegen daar een overweging bij een kunstwerk aan toe. Het thema is deze keer genomen uit het Bijbelboek Ester. Ook in onze dagen leven velen in de verdrukking en overheden kunnen, evenals in de dagen van Ester, groepen mensen naar het leven staan. Wie zal er voor ons strijden om gerechtigheid? We openen de vesper dan ook met de gregoriaanse hymne ‘Da pacem Domine’: Geef vrede heer in onze dagen; er is geen andere Redder die voor ons strijdt, dan U, onze God.
De cantorij zal, naast het ondersteunen van de samenzang, composities zingen van de componisten Hieronimus Parabosco, Charles Villiers Stanford en Sergej Rachmaninov. Kortom, alle reden om zondagmiddag naar de Grote Kerk te komen voor een meditatief samenzijn.