Op 1 april 2020 is door orgelmakerij Pels en van Leeuwen B.V. te Rosmalen een koororgel geplaatst in de Grote Kerk van Leerdam.
Dit orgel werd in 1975 gebouwd door de Sprangse orgelbouwer Hoogenes.  Hoogenes werkte eerder bij Pels en van Leeuwen. In 1972 werd hij zelfstandig orgelbouwer.

De laatste eigenaar was Wim van der Ros, die het als huiskamer pijporgel gebruikte.
In 2013 kocht deze een ander orgel en werd het Hoogenes orgel vervangen.
Sinds die tijd was het opgeslagen bij Pels en van Leeuwen orgelbouw in Rosmalen.

Door de orgelbouwer is het orgel opnieuw geïntoneerd, gestemd en geschikt gemaakt voor de grotere ruimte in de kerk

Het orgel is geplaatst op een verrijdbaar plateau. Hierdoor kan het bij muziekuitvoeringen gebruikt worden op verschillende plekken in de kerk.
Ook kan bij koor- en zangavonden het orgel dicht bij het koor geplaatst worden.

Daarnaast kan het orgel gebruikt worden bij diensten met minder kerkgangers. (zoals rouw – en trouwdiensten)

Het zal tijdens de online kerkdiensten die in de stille week vanuit de Grote Kerk worden uitgezonden, voor het eerst worden gebruikt.

Hierbij is de wens van de organisten van de kerk om meer muzikale mogelijkheden te hebben, t.b.v. de eredienst,  in vervulling gegaan.

Orgelspel op verzoek

Om het orgel in deze bijzondere dagen te laten horen aan de gemeente hebben de organisten van de Grote Kerk, naar aanleiding van vragen, besloten om twee wekelijks dit nieuwe orgel te bespelen op woensdagavond van 20.00 tot 20.30 uur. Dit orgelspel is dan te beluisteren via Kerkomroep.nl.

Om deze uitzendingen te beluisteren moet er afgestemd worden op de zender van de Bethelkerk. Deze is namelijk gedurende de coronacrisus gekoppeld aan de Grote Kerk.

Luisteraars van de kerktelefoon kunnen hun verzoeken voor dit orgelspel op verzoek mailen aan het emailadres: .

De eerste uitzending is op woensdag 8 april 2020.

De organisten hopen op deze wijze de ouderen die aan huis gebonden zijn te helpen in hun eenzaamheid.

koororgel-grote-kerk