grote kerk torenBijzondere opening kerk en tentoonstelling

Komende zomer gaat de Grote Kerk van Leerdam weer open voor het publiek. Deze keer in combinatie met een tentoonstelling van Mérie van Zandwijk - Rijnberk. De opening is op dinsdagavond 5 juni en krijgt een bijzonder tintje. Vanaf 19.15 uur staan de kerkdeuren uitnodigend open. Om 19.30 uur begint de officiële opening met een welkomstwoord van de voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente Leerdam Pieter Hoegee. Aansluitend vindt een meditatief moment plaats, geleid door ds. Ben Heijting en met muzikale medewerking van Janko Fraanje.

De Grote Kerk

Met ingang van 6 juni is de Grote kerk iedere woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur open voor bezichtiging en rondleiding. Een team van enthousiaste vrijwillig(st)ers staat weer klaar om bezoekers te ontvangen en alles over de kerk te vertellen. Het is mogelijk ook op andere dagen, zoals een familiedag, een rondleiding te boeken (voor info: mevr. Wil Kapel, tel. 0345-619039).
Binnen in de kerk wacht een wereld van stilte en eerbied, maar ook klinkt orgelspel op uit het fraaie Bätz –orgel; soms live (zaterdag 9 juni, 7 juli, 4 augustus en 8 september) vaak via de orgel-cd. Over het orgel en de geschiedenis van de kerk zijn brochures beschikbaar als ook o.a. kaarsen, kaarten, orgel-cd, etsen en postzegels. Enkele vitrines tonen informatie over o.a. de bouw en de restauraties van de kerk en de relatie met het Oranjehuis. Verder is er uitgebreid informatiemateriaal aanwezig over het ontstaan van de stad.
Het openingsseizoen wordt afgesloten op Open Monumentendag zaterdag 8 september. De hele dag zijn er dan extra activiteiten.
Elk jaar brengen zo’n 4 à 5000 toeristen een bezoek aan de Grote Kerk, het oudste monumentale gebouw van Leerdam. Ook Leerdammers zijn van harte welkom.

Tentoonstelling Mérie van Zandwijk – Rijnberk “een hemel op aarde”

Naast de erediensten op zondag is de kerk beschikbaar voor kooruitvoeringen, concerten, lezingen en ………..…tentoonstellingen. Dit jaar exposeert beeldend kunstenaar
Mérie van Zandwijk - Rijnberk met een eigen  tentoonstelling “een hemel op aarde”
(de zaligsprekingen verbeeld). Zij heeft al vaker geëxposeerd, alleen en samen met andere kunstenaars, aangesloten bij de CNV Kunstenbond.
Mérie maakt haar kunstwerken in haar Atelier Rijnberkhof in Rhenoy. Al meer dan tien jaar werkt zij met natuurlijke materialen als basis. Haar objecten zijn meestal een samenspel van plantaardig materiaal met hout, ijzer, brons, lood en/of steen.
Een belangrijke leidraad in haar werk is haar geloof. Dat brengt zij ook tot uiting in haar kunstwerken. Zo ook in deze nieuwe tentoonstelling, die is geïnspireerd op de Zaligsprekingen uit Matteüs 5. Alle zaligsprekingen komen per object terug.
Mérie  is steeds op zoek naar symboliek om haar boodschap uit te dragen. Kom en zie zelf hoe dit ook nu weer is gelukt.