Het eerste orgel was vervaardigd, in 1961, door de firma Reil te Heerde. Het orgel werd toentertijd speciaal voor de Pauluskerk gebouwd. Het werd geplaatst in het liturgisch centrum van de kerk.

orgel oud pk

Op 11 december 1999 werd het huidige orgel officieel in gebruik genomen.
Dit orgel is in 1958 vervaardigd door Willem van Leeuwen Gzn. voor de Ned. Herv. Kerk te Rilland. Door de fusie van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk te Rilland in het kader van het Samen op Wegproces werd het orgel daar overtollig en werd het in 1999 verkocht aan de Hervormde Gemeente te Leerdam. Het orgel dat een plaats heeft gekregen achter in de kerk op een daarvoor nieuwgebouwd balkon is op 11 december 1999 in gebruik genomen.

Het orgelfront weerspiegelt de structuur van het binnenwerk. De hoofdkas heeft twee zijtorens voor het pedaal. Lade en pijpwerk van het hoofdwerk bevinden zich achter de middenpartij van het front in de hoofdkas. De rugwerkkas is voor en onder de hoofdkas geplaatst.

Het mechanische orgel beschikt over 17 (sprekende) registers, die verdeeld zijn over 2 klavieren en pedaal. Daarnaast heeft het een manuaalkoppel, twee pedaalkoppels en tremulant op het rugwerk. De speeltafel bevindt zich tussen het hoofd- en rugwerk.

Organisten

• G.J. Klijn, Schaikseweg 36, 4143 HG, tel. 0345-613312
  • G.J. Stremler, Brunellaan 9, 4143 EH, tel. 0345-473840
  • J.T. van Vugt, Eksterlaan 12, 4143 AB, tel. 0345-616867