Informatie over beeldend kunstenaar Mérie van Zandwijk - Rijnberk en haar tentoonstelling “een hemel op aarde”  (de zaligsprekingen verbeeld) in de Grote Kerk van Leerdam, zomer 2012

merieMérie van Zandwijk - Rijnberk is beeldend kunstenaar; zij is lid van de CNV Kunstenbond.

Alleen, en samen met de andere kunstenaars, verzorgt zij exposities door het hele land.

Mérie was ouderling van de Gereformeerde Bethelkerk en behoort tot de Protestantse (wijk) Gemeente in wording in Leerdam.

Zij maakt haar objecten in Atelier Rijnberkhof, Breezij 27, 4152 GB Rhenoy
(tel. 0345-682032 of 06-47466777; - www.rijnberkhof.nl).

Al meer dan tien jaar vervaardigt zij de meest uiteenlopende werken. Centraal daarin staat de natuur. Haar kunst komt tot uiting in vegetaal design, d.w.z. de kunst van het vormgeven met plantaardig materiaal als bloemen, planten en bomen; eigenlijk alles wat de natuur voortbrengt. De objecten zijn meestal een samenspel van het plantaardig materiaal met hout, ijzer, brons, lood en/of steen.

Tijdens haar studie Vegetaal Design heeft Mérie geleerd niet alleen het object, maar juist ook de weg naar het eindresultaat te ervaren. Hierin moeten steeds keuzes gemaakt worden. Die keuzes zijn weloverwogen in vorm en materiaal, zoals wol en zijde.
“Het is een weg met vallen en opstaan in een niet te stoppen proces. Een doorleefde ontdekkingsreis zou je het kunnen noemen. Vanuit mijn gevoel probeer ik de toeschouwer iets mee te geven dat niet altijd in woorden is uit te drukken. Vaak borrelt er iets op wat met symboliek te maken heeft, dat geeft dan een extra dimensie. Het kan iets in ons raken, maar dat hoeft niet. Het mooie is dat ieder er zelf iets in mag ontdekken”, zo verwoordt Mérie naar ons.

Zoekend en spelend ontstaan telkens weer nieuwe werken - verrassend, kunstzinnig en ongewoon - in allerlei kleuren en vormen; een ronde vorm bijvoorbeeld drukt oneindigheid uit. Mérie is steeds op zoek naar symboliek om haar boodschap uit te dragen, om verschillende lagen in de objecten neer te leggen. Daarbij tracht ze zich sterk in te leven in wat er moet worden uitgebeeld.

Een belangrijke leidraad in haar werk is haar geloof. In de Bijbel vindt Mérie de ankers om haar objecten vorm te geven. Zo ook bij de tentoonstelling  “een hemel op aarde” in de Grote Kerk van Leerdam deze zomer. Ook met deze tentoonstelling wil zij de Bijbelse liefde doorgeven, op een heel eigen wijze. De tentoonstelling is een ware ontdekkingstocht.
Bouwt u bij elk object een rustmoment in en laat de beelden op u inwerken. Zij wil de schoonheid en de innerlijke beleving van haar kunstobjecten graag met u delen.